Verslas

Sraigės – populiarus užkandis

Vakarų Europos restoranuose sraigių patiekalai vartojami kaip užkandis prieš pagrindinį patiekalą. Tai yra gurmaniškas maistas, pasižymintis neįprastomis skoninėmis savybėmis ir turintis nedaug alternatyvų. Prancūzijoje sraigės ruošiamos ir namie, kur tai jau seniai tapo tradicija – ypatingai mėgstama kombinacija su sviestu, česnaku bei žolelėmis. Sraigių produkciją vertinantys Europos vartotojai pirmenybę teikia sraigėms su kriaukle, palyginus su jau išlukštentomis (perdirbtomis) sraigėmis, taigi, šviežia produkcija sudaro didžiąją rinkos dalį. Kaip taisyklė: kuo didėsnės sraigės – tuo paklausesnės.

Sraigės platinamos gyvos, šviežiai paruoštos savo kriauklėje ir dažniausiai pagardintos sviestu bei prieskoniais, šaldytos arba konservuotos. Pastaruoju metu sparčiai populiarėja naujas sraigių produktas, t.y. sraigių kiaušiniai dar vadinami sraigiu ikrais. Šis kulinarinis fenomenas susilaukė labai daug dėmėsio dėl savo išvaizdos, skonio ir tekstūros ir yra vis dažniau įkomponuojamas į įvairius patiekalus. Kasmet sraigių ikrų paklausa stipriai auga, o kainos mažai tenusileidžia juodiesiems eršketų ikrams.

Sraigių rinka

Globaliai, 2007 metais buvo suvartota net 420 000 tonų sraigių ir yra žinoma jog paklausa stipriai lenkia pasiūla. Vien Prancūzijoje sraigienos suvalgoma virš 40 000 tonų, iš kurių didžioji dauguma yra importuojama. Menkai teatsilieka Ispanija, Portugalija bei Italija, ir yra paskaičiuota, jog italai suvartoja virš 300 milijonų įvairių sraigių per metus. Todėl, sraigių auginimas – helikultūra, yra itin patraukli ūkio šaka siekiantiems pradėti alternatyvų bei žalią verslą. Negana to, sraigų rinka auga 3-4% per metus (suvartojamo kiekio išraiška). Prie to prisideda kylantis vartojimas bei didėjanti žmonių populiacija, o pati rinkos vertė yra artima 10 milijardų dolerių. Rudenį bei pavasarį sraigių paklausa smarkiai išauga ir atitinka šių moliuskų surinkimo sezonus, kuomet šviežia produkcija yra lengvai prieinama, tačiau apdorotų sraigių galima gauti visus metus.

Helix Aspersa (liet. aptaškytoji sraigė) – tai rūšis kilusi iš Viduržiemio jūros pakrančių. Šis adaptyvus moliuskas geba prisitaikyti prie įvairių klimato sąlygų, todėl to šių sraigių auginimo verslas yra mažai rizikingas, palyginus su jų lepesniais giminaičiais. Ši rūšis yra itin mėgstama Vakarų Europos kulinarijoje, kur patiekiama restoranuose Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje bei kitose valstybėse. Taip pat populiarėja Rusijoje, Japonijoje, JAV, Kanadoje bei vakarų Afrikos šalyse (Ganoje, Nigerijoje, Drablio Kaulo Krante ir kt.). Sraigės populiariausios vakarinėje Europos dalyje, kur žinomos kaip „Escargots“.

Sraigininkystė – aplinkai draugiškas verslas

Didžioji dauguma – net 80% visų maistinių sraigių yra surenkamos natūralioje aplinkoje,o šalyse su silpnesne ekonomika (rytų Europoje, Turkijoje ir kt.) tai gali būti net ir pragyvenimo šaltinis. Iš ekologinio požiūrio taško tai yra netoleruotina, nes dėl šios praktikos, vienaip ar kitaip, kenčia natūralios ekosistemos. Iš vartotojo perspektyvos tai irgi neatleistina, nes nėra atsekamumo – niekas nežino kaip ir kada sraigės buvo surinktos, o kartais nežinoma net rūšis. Sraigių rinka Europoje vistiek išlieka stipriai priklausoma nuo ne europinių tiekėjų, todėl nauji vietiniai tiekėjai visada gali surasti nišą rinkoje, nes aukštos kokybės ir ekologiškas produktas, pastovi pasiūla bei aptarnavimo efektyvumas yra stipriai vertinami.

Importas iš valstybių už Europos Sąjungos ribų jau yra nusistovėjęs arba, netgi, mažėja dėl populiarėjančios sraigių ūkininkystės.  Modernūs, efektyvūs ir aplinkai draugiški sraigių veisimo metodai padeda sumažinti ekologinį spaudimą rūšims gamtoje ir leidžia atsikurti sraigių populiacijoms, kurios stipriai nukentėjo nuo nesaikingo sraigių rinkimo maistui. Todėl sraigių auginimo verslas turėtų būti skatinamas. Yra žinoma, jog tam tikros sraigių rūšys turėjo būti apsaugotos uždraudus jų vartojimą, siekiant sumažinti nykimą (pvz. vynuoginė sraigė (Helix pomatia) yra apsaugota Danijoje bei Vokietijoje).

Helix Aspersa – tai adaptyvi ir lengvai auginiama sraigių rūšis, turinti patrauklius vizualinius bei skoninius požymius. Beveik visuomet auginamos šio rūšies variacijos – Helix aspersa maxima bei Helix aspersa muller, kurios yra pačios populiariausios. Dėl šių savybių, aptaškytoji sraigė susilaukė didelio populiarumo tarp sraigių veisėjų. Yra paskaičiuota, jog Helix aspersa rūšis sudaro 50% globaliai suvartojamos sraigienos ir 80% visų auginamų sraigių.